יום חמישי, 14 ביולי 2011

בניית הרגלים בבית- בניית ביטחון לילדים!

בנייה ושימור רוטינות במשפחה
יצירת הרגלים וזמני פעילות קבועים במשפחה הנו דבר בעל חשיבות גבוהה אצל ילדים בכלל וילדים עם הפרעות קשב וריכוז בפרט. הדבר מקנה להם ביטחון מעצם הידיעה מה עתיד להיות היום ובכל יום. זה מעצים את יכולותיהם, מאחר והם מתרגלים מיומנויות קבועות על בסיס יומי, ונותן להם תחושה של שליטה ועצמאות.
להלן מספר טיפים ליצירת רוטינות במשפחה:
1. יצירת אסטרטגיה משפחתית.
שבו ההורים יחדיו והחליטו כיצד אתם רוצים לחיות את חיי המשפחה. אילו ערכים חשובים לכם להקנות? האם זה יושר, עצמאות, אהבה, סבלנות, שוויון... מה המטרות שאנו שואפים עבור ילדינו? אחריות, גמישות, קבלה עצמית.. מהם החוקים והכללים שאתם רוצים שיהיו בבית? שעת שינה קבועה, עזרה בסידור השולחן לקראת הארוחה... אחרי שתגיעו לקווים שאתם רוצים שיאפיינו את המשפחה, החלו להקנות אותם בהדרגה לשאר בני הבית


2. ערכו ישבת "צוות" משפחתית על בסיס קבוע.
הישיבה יכולה להתקיים פעם בשבוע בזמן שנח לכולם, כ- 20 דקות לערך. בישיבה זו החלו בלשבח את הילדים בהתנהגויות שראויות לחיזוק חיובי שראיתם במהלך השבוע. לדוגמה, 'כל הכבוד על האחריות והדאגה לחומי הכלב בכך שירדת איתו לסבוב בגינה...' . לאחר מכן שתפו את הילדים בחיזוק חוקים וכללים רופפים ושמעו את הקושי, אם קיים, שיש להם בנושא הנדון. לדוגמה, יואב לא הולך לישון בשעה תשע כמו שהוחלט. ייתכן ויאמר שאינו עייף בשעה זו והוא מעוניין לישון בעשר. הגיעו לפשרה וסכמו מחדש שעת שינה, תשע וחצי. שנו והתאימו את הכללים לפי הדברים שעולים, אך הישארו נאמנים למטרה העיקרית שלכם.
סיימו את הפגישה בפעילות כיפית כמו אכילת גלידה, משחק משעשע משותף.... והעיקר בחיוך!


3. צרו רשימת משימות יומית/שבועית ועברו עליה עם ילדכם.
הרשימה יכולה לכלול זמני קימה ושינה, זמן מקלחת וארוחות, זמן הכנת שיעורי בית, חוגים וזמן פנוי למשחקים. את הרשימה אפשר לתלות על המקרר, במראה באמבטיה או על לוח מחיק התלוי באזור משותף כמו המטבח. עברו עם ילדכם על המשימות וודאו את הבנתם והסכמתם. השתדלו שהמשימות יהיו ברורות, מדויקות, ובעלי זמנים המותאמים לילד (לדוגמה, ייתכן וילדכם יזדקק לשעה להכנת שיעורי הבית ולא חצי שעה כפי שתכננתם...). חשוב שהמשימות יהיו מותאמות ליכולתם של ילדכם, כך הם ירגישו עצמאיים וביטחונם העצמי יעלה. הצלחה בונה ביטחון!


4. שבחו מאמצים ולא רק תוצאות!
ילדים עם הפרעות קשב וריכוז זקוקים לפידבק מיידי. ככל שתעודדו, תשקפו להם הצלחות ותשבחו אותם בסמוך לאירוע, כך הם יפנימו את מה שעשו טוב ונכון. במחקר שנעשה נמצא שילדים שקיבלו חיזוקים חיוביים על מאמציהם ולא בהכרח על התוצאות, גדלו להיות בעלי ביטחון עצמי ומוטיבציה גבוהים יותר מאשר אלה ששובחו רק על התוצאות הסופיות. כאשר ההתנהגות אינה רצויה, הסבירו להם מדוע וודאו שאתם מדברים על ההתנהגות ולא על הילד! לדוגמה, ילד שמתחמק מהכנת שיעורי הבית, במקום לומר ' אתה לא מסוגל לשבת על הטוסיק' אמרו ' יש לך קושי לשבת על הטוסיק'. ההבדל הוא דק אבל משמעותי. כשאומרים 'אתה' הילד תופס את עצמו ככזה והדבר הולך איתו עם השנים שיבואו. כשאומרים 'המצב הוא כזה' הילד לומד את הקשיים שלו ומבין שאפשר לשנותם ולשפרם.


5. בלו זמן איכות משפחתית.
ודאו שאתם מכניסים לרוטינה לפחות פעם בשבוע בילוי משפחתי מהנה. באולינג, טיול בפארק, קיר טיפוס, ים ועוד. האפשרויות אין סופיות וההנאה והתגמול משתלמים! בנוסף, מצאו זמן איכות, לפחות פעם אחת באמצע השבוע, בו כל הורה מבלה עם כל ילד בנפרד. אמא שמצטרפת עם הבת לסיבוב עם הכלב, אבא שיורד לשחק כדורגל עם הבן... אלו זמנים בו הילד חווה ומכיר את ההורה ממקום חופשי וחברי, וניתן לנהל שיחות חולין עם הילדים ולהכיר את אופיים ואישיותם מזווית אחרת. הדבר תורם לקשר ההורי והמשפחתי כולו ונותן לילד, ובעיקר ילד עם ADD, תחושת ביטחון, אהבה וקבלה.


בעידן שלנו לא פשוט להיות הורה, ובטח לילדים עם ADD. הזמן קצר והמלאכה מרובה, הילדים חכמים לאין שיעור, עצמאיים, ולעיתים בעלי אופי מרדני.
אך אל ייאוש! עלינו להבין שהילדים בעידן שלנו זקוקים לאהבה וקבלה כמו בעידן ועידנים. עלינו ההורים להיות קשובים להם ולרצונותיהם ולהשכיל לשלב זאת במטרות ורצונות שיש לנו עבורם.


ולסיום, הדבר החשוב ביותר הוא לכבד ולהוקיר אותם, ולתת המון אהבה פיסית ורגשית כאחד!

יום שני, 11 ביולי 2011

יש בעיות? אין בעיה!

כולנו חווים אי אילו בעיות בחיינו המקצועיים, אישיים, בין אישיים ומשפחתיים. 


הרבה פעמים הבעיות מנהלות לנו את החיים מבלי משים ומכבידות עלינו.
כאשר אנו חשים כי הדברים אינם מתנהלים כשורה, כאשר יש פער בין הרצוי למצוי, זה בדיוק הזמן לעצור ולבחון זאת.
מה בדיוק אני רוצה? מה המכשול שעומד בדרכי? מהן הדרכים בעזרתן אני יכול לצמצם או לפתור את הבעיה?
הנושא רלוונטי כמובן גם לבעיות במשפחה. כאשר יש פער בין רצונות ההורה לרצונות הילד (וההיפך) .

להלן טכניקה פשוטה שעוזרת להבהיר את הבעיה ומעלה דרכי פתרון.
  • ממליצה בחום ללמד זאת את הילדים- הטכניקה תעזור להם כאשר יצטרכו להתמודד עם בעיות שהם חווים. במקום פעולה אימפולסיבית, הטכניקה תלמד אותם להתבונן על הבעיה, הקושי ודרכי פתרונות בצורה רחבה ושקולה יותר.
ניהול בעיות במשפחה:
זיהוי והגדרת הבעיה- כדאי להגדיר את הבעיה בצורה ממוקדת ומפורטת ולא באופן כללי. ככל שההגדרה תהיה ממוקדת, כך הפתרון יהיה ממוקד ויעיל יותר.( לדוגמא: הגדרת בעיה ממוקדת- הבן שלי לא נכנס למיטה בשעה שנקבעה לו. הגדרת בעיה כללית- הבן שלי לא קשוב לי.)
שיתוף בני המשפחה הרלוונטיים- אם מדובר על בעיה עם ילדים צעירים, כדאי שההורים ישבו יחדיו לקבלת החלטת הפתרון, אם מדובר בנוער, בהחלט כדאי ומומלץ לשתף אותם בתהליך עצמו.
העלאת רעיונות לפתירת הבעיה, ניהול משא ומתן אם יש צורך- זה הזמן לסיעור מוחות! הרבה פעמים יעלו רעיונות יצירתיים לפתרון הבעיה. כתבו ה כ ל!
בחירת תוכנית פעולה אחת המוסכמת על כל המשתתפים- בחרו דרך פעולה שנראית הכי מתאימה וישימה.
יישום הפעולה בעקביות- מילת המפתח הנה עקביות! כדי לפתור בעיה המושרשת זמן רב, צריך להיות עקבי בעקירתה!
בדיקת יעילות הפעולה ופתרון הבעיה- כעבור זמן מה של תוכנית הפעולה, יש לבחון האם הבעיה הצטמצמה, נפתרה או נשארה בעינה.
במידה ותוכנית הפעולה נכשלה- חוזרים לזיהוי הגורמים המכשילים ובחירה חדשה משתופת לפתרון הבעיה

נקודות לתשומת לב !
להתמקד בהווה והעתיד ולא בעבר
■לבדוק מהו המצב הריאלי (הנוכחי) ומהו האידיאלי (העתידי) וכיצד ניתן לפעול לקראתו.
להתייחס לבעיה ספציפית ולא כללית
■ככל שהבעיה ממוקדת יותר, כך ניתן למצוא לכך פתרון ממוקד ויעיל
לראות את הבעיה מזוויות שונות
■לראות מי משפיע או מושפע מהבעיה והפתרון
יישום ועקביות
■ליישם את דרכי הפעולה שנבחרו בעקביות עד שיושרשו


בהצלחה!



פשוט לנשום!

מי מאיתנו חושב על הנשימה? על השאיפה והנשיפה? האם היא מהירה או איטית? עמוקה או רדודה?
רובנו בעצם לא חושבים על הנשימה. הנשימה היא פעולה אוטומטית (וטוב שכך..) ותפקידה העיקרי הוא להעביר חמצן לחלקי הגוף השונים. כך לפחות אנחנו מתייחסים לזה.
אבל אם קצת חוקרים את הנשימה, מגלים שהנשימה משפיעה רבות על תפקוד איברי הגוף, המח ורמת המתח ומצב הרוח.
אנחנו חיים בסביבה תובענית- עבודה, ניהול הבית, ניהול הילדים, מערכות יחסים, זוגיות וגם קצת זמן אני לעצמי.. בכל יום כל הזמן... 'אין לי זמן לנשום'.
התוצאה: מתח שהולך ומצטבר ובסופו של דבר מתפרץ כהר געש דווקא במקום שהכי קרובים אלינו- המשפחה.

אז מה עושים? עוצרים לנשום!
  • מצאו לכם פינה שקטה וחמש דקות פנויות.
  • זה רק אתם עם עצמכם- להתנתק מכל דבר אחר.
  • עצמו עיניים והחלו למקד את הקשב שלכם מהמתרחש בחוץ למתרחש בפנים.
  • ופשוט תתחילו לנשום.

שאפו בעדינות דרך האף אוויר ועקבו בעיני רוחכם בזרם האוויר אשר נכנס דרך האף, מגיע לריאות ולבטן, ואז נשפו בעדינות ובאיטיות את האוויר החוצה תוך תשומת לב לאוויר היוצא מהריאות ומכווץ אותן .. ושוב שאפו בתשומת לב ונשפו..
כאשר תסיימו ותפקחו עיניים, תשימו לב לתחושת רוגע שעוטפת אתכם.
ככל שתתמידו לבצע בכל יום מספר דקות נשימה מודעת, כך המתח בגופכם יפחת ותחושת השלווה תגבר.

ההשפעה? מדהימה!

אני ממליצה בחום ללמד את הטכניקה הפשוטה הזו לילדים. הם יוכלו להשתמש בזה בכל עת שירגישו מתח, לחץ או כעס (טוב במיוחד לפני מבחנים!)
אפשר ללמד אותם נשימות דרך משחקים:
תחרות כדורי צמר גפן - יוצרים 'שערים' ודרך נשיפות מגלגלים את הכדור לשער.. גוללל
נוצה באוויר- לוקחים נוצות צבעוניות ונושפים חזק כלפי מעלה, מי שהנוצה האחרונה שלו מגיעה לריצפה, הוא המנצח
ועוד כיד הדמיון..
כל כך פשוט, כל כך יעיל!


אז אל תשכחו לקחת אוויר...